Ce spun specialiștii despre distanțarea socială! Doi metri nu ar fi suficienți
Experții de la Institutul American de Fizică susțin că cei doi metri pe care trebuie să îi menținem între noi, în legătură cu distanțarea socială, sunt insuficienți.
Astfel cei doi metri pe care trebuie să îi menținem nu ar fi cei ”rezonabili” și ar trebui să avem o distanța mai mare între noi. Un studiu a arătat faptul că picăturile de salivă călătoresc mai mult de cinci metri în cinci secunde, în condițiile în care briza e de 4 kilometri/h. Unul dintre autorii studiului străin, profesorul Dimitrist Drikakis, spune că adulții scunzi și copii sunt mai predispuși spre infectare, potrivit sciencefocus.com.
Specialiștii au ținut cont și de efectele umidității și temperaturii: „Fără viteza vântului, picăturile cad la pământ la mică distanță de persoana care expiră sau tușește. Prezenta analiză arată că intervalul nu poate depăși distanța de un metru”.
”La o viteză a vântului între 4 km/h și 15 km/h, am constatat că picăturile de salivă pot călători pe distanțe de până la șase metri, cu concentrații descrescătoare, în direcția vântului. Constatările noastre implică faptul că, în funcție de condițiile de mediu, distanța socială de doi metri poate să nu fie suficientă”, au mai spus oamenii de știință.
Unde se găseşte „scutul” care ne-ar putea feri de coronavirus
Profesorul Zhen Yan de la Universitatea din Virginia (SUA) a prezentat rezultatele unui studiu care poate contribui enorm la câştigarea luptei cu pandemia. Acesta a explicat unde se găseşte „scutul” care ne-ar putea feri de coronavirus.
Studiul realizat de profesorul Zhen Yan are obiectivul de a observa de ce unele persoane trec peste infecția cu coronavirus fără a prezenta simptome, pe când altele prezintă forme medii și chiar foarte grave. Potrivit oamenilor de știință, există un antioxidant, numit „Extracellular superoxide dismutase, care are un rol crucial în combaterea coronavirusului.
”Acest antioxidant se eliberează în corp, în mod natural, în timpul exerciţiilor fizice. Mai întâi în muşchi, iar apoi, în urma circulaţiei sângelui, ajunge la organele noastre vitale. Când un individ face exerciţii fizice, în corp se eliberează cantităţi mai mari de EcSOD”, spune profesorul Zhen Yan.